טונר למדפסת מבנהו, אופן פעולתו וההבדל בין מקורי, ממוחזר לתואם.

במאמר זה נלמד על מבנהו ואופן פעולתו של טונר למדפסת ,על ההבדלים בין הטונרים למדפסת הקיימים בשוק, היתרונות והחסרונות של כל אחד מהם.

רכיביו של טונר:

גוף – מיכל פלסטי,

גליל טעינה, תוף פוטואלקטרי, גליל פיתוח, ד”ר בלייד, גליל טעינה, תנור, להב ניקוי, אבקת טונר.

תהליך ההדפסה:

1, גליל הטעינה טוען את גליל התוף במטען שלילי אחיד הדוחה את חלקיקי אבקת הטונר הטעונים באותו מטען שלילי.

2.בהתאם לתמונה שנסרקה, המחשב מורה לקרן הלייזר לפגוע בתוף בהתאם לקווי המתאר של התמונה, קרן הלייזר שנעה במהירות של עד 65 מיליון פעמים בשניה משרטטת את התמונה ע”ג התוף. בפגיעתה זו היא פורקת את המטען השלילי שהוטען קודם לכן ע”ג התוף באמצעות גליל הטעינה אך ורק בנקודות ספציפיות ובכך יוצרת תמונת דמה ע”ג התוף.

3.שלב הפיתוח- גליל הפיתוח מכוסה באבקת טונר אותה “מיישרת” סכין פילוס הנקראת בשם ד”ר בלייד הדואגת לשכבת אבקת טונר בעלת עובי אחיד של כ-15מיקרון.

4.העברת אבקת הטונר מגליל הפיתוח לתוף- גליל הפיתוח המצופה בשכבה אחידה של אבקת טונר בעלת מטען שלילי נצמד לתוף, אבקת הטונר מוקרנת מגליל הפיתוח לאזורים ע”ג התוף אותם פרקה קרן הלייזר ממטענם השלילי ובשל הפרש פוטנציאלים זה מושכים את חלקיקי הטונר ואילה מצפים אותם. בכך מתקבלת תמונה פיסית המורכבת מחלקיקי אבקת טונר ע”ג התוף.

ttx

5.גליל הטעינה- תחתיו עובר הניר בדרכו אל התוף, גליל זה טוען את הניר במטען חשמלי ובעוברו מתחת לתוף, חלקיקי הטונר נמשכים אליו בשל הפרשי הפוטנציאלים והתמונה שהייתה על התוף עוברת למעשה בשלמותה אל הניר.

6. התנור- האבקה אכן הועברה אל הניר אך על מנת שתתקבע אליו הניר עובר אל התנור ובטמפ’ של כ 225 מעלות צלסיוס, בתהליך של שבריר שניה, מותכת האבקה ומתקבעת אל תוך סיבי הניר.

7. להב הניקוי עוברת ע”פ התוף מנקה ממנו את שאריות אבקת הטונר, פורקת ממנו את המטען החשמלי שיצר את התמונה הקודמת ומכינה אותו לסבב נוסף.

אבקת הטונר בנויה משרפים סינטטיים בעלי מרכיב הנטען במטען חשמלי המאפשר לגרגרי הטונר לעבור ממשטח אחד לשני בהתאם להפרשי המטענים החשמליים הנוצרים באמצעות גליל הטעינה וקרן הלייזר.

סוגי הטונרים הקיימים בשוק הם: טונרים מקוריים, טונרים ממוחזרים וטונרים תואמים.

טונרים מקוריים– הם מן הסתם האיכותיים ביותר, מיוצרים ע”י חברות המקור תחת סטנדרטים קפדניים מאד ונותנים את התוצאות הטובות ביותר. החיסרון שברכישתם הוא מחירם היקר להחריד ואף לעיתים הם יקרים ממחיר המדפסת, חברות מסוימות אף מגדילות לעשות, מוכרות את המדפסות במחירים נמוכים ומפתים וכאשר הלקוח נאלץ לחדש את מלאי הטונרים הוא נתקל במציאות העגומה בה הטונרים יקרים ממחיר המדפסת.               השימוש בטונרים אילה כדאי לבעלי מדפסות חדשות שאחריות היצרן מתנה שימוש בטונרים המקוריים (במידה ומחיריהם אינם שערורייתיים) וכאשר יש צורך בהפקת הדפסים גרפיים מורכבים ועדינים שכל תג ופסיק חשובים בהם- ללא שום קשר, בעת רכישת המדפסת יש לבדוק את מחירי הטונרים לאותה מדפסת כדי לא ליפול להשקעה יקרה מדי בהמשך הדרך.

הטונרים הממוחזרים– הם למעשה מארזי הטונרים המקוריים שרוקנו ונעשה בהם שימוש חוזר. טונרים אילה מנוקים ממשקעים קודמים וממולאים מחדש.

יתרונותיהם: מחירם זול ממחירי המקוריים, אבקת הטונר בה ממלאים אותם בד”כ איכותית ושוות ערך למקורית. בנוסף- יתרון בשמירה על סביבה ירוקה בשל פעולת המחזור הכרוכה בייצורם.

חסרונותיהם: איכותם תלויה במקצועיות המפעל הממחזר כך שאין ערובה לאיכות גורפת, מאחר ומדובר במכלים ממוחזרים שוב ושוב יש אפקט של שחיקה ועייפות חומר בכל הנוגע למארז הפלסטי עצמו ולכל המכלולים הפנימיים. ייתכן ויתגלו בשל כך תקלות בפעולתו של טונר מסוג זה.

טונרים תואמים– טונרים אילה מיוצרים במפעלים בסין מ א’ ועד ת’. מחירם זול ביותר, דבר היכול להביא לחיסכון משמעותי ביותר בהוצאות השנתיות להדפסה.

לאחרונה השתפרה איכותם באופן ניכר וכמות התקלות ירדה באופן דראסטי. פעולתם החלקה ללא תקלות כגון: פסים שחורים המופיעים לרוחב הניר וכתמי צבע נעלמו בעוד שבטונרים הממוחזרים תקלות אילה עדיין קיימות. יש לציין ששימוש במקוריים שווה פעמים רבות לערך המדפסת בעוד ששימוש בטונר למדפסת תואם יכול תוך שניים או שלושה מחזורים להוציא את מחיר המדפסת ולהוזיל את ההוצאה השנתית המצטברת  להדפסה באופן ניכר.

יפה יעשו בעלי חברות המקור אם ברצונם להילחם בתואמים  שפשוט יורידו את מחיריהם היקרים להחריד. כל עוד ימשיכו להעלות את מחיריהם, תעשיית התואמים והממוחזרים תמשיך לפרוח ובצדקֱ!